Örnviks Stugblogg

Örnviks Stugblogg

Om bloggen

Denna blogg är skapad för Örnviks Stugförening. Här kan alla medlemmar skriva det mesta som händer uppe i Örnvik. Det kan vara om fisket, jakten, svampar, bär, naturen eller skoter- och båtfärderna. Det är bara fantasin som begränsar.

Karta>>

Vinterns nya fiskemetod

FiskePosted by Kjell Lundqvist Mon, November 26, 2012 23:39:11
Nu kommer prognoser från SMHI om kallare väder. Det blir nog is på Tjeggelvas även detta år. Det blir nog något senare än tidigare år. Global warming är en realitet med varmare klimat och ökad nederbörd. Det är bara gilla läget.

Runt mitt huvud råder ett surr om vilka blänken och blinkar som skall gälla detta år. Jag har dock kommit på ett helt nytt sätt inför vinterns vinterfiske. Se filmen och njut....

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post81

Spätta - en ny bekantskap

FiskePosted by Kjell Lundqvist Sat, March 17, 2012 23:07:35
Kom till Örnvik direkt från Lycksele i går kväll och möttes av ett dundrande fyrverkeri av norrsken. Tyvärr försvann allt detta tillsammans med Modos vinst i fjärde kvartsfinalen så nu står det helt plötsligt 2-2 i matcher. Det är faktiskt lika långt från Lycksele hit upp som från Byske, 306 km.

På förmiddagen denna 17 mars snöade det ymnigt så vi (jag, Robban och Rosita) kom inte ut på isen förrän efter lunch.

Nu mina kära vänner ska ni få höra något fantastiskt. Av de 7 rödingar jag fick i em vid Snögubbeviken så fick jag 6 st på en "Spätta". Detta verkar vara årets pirk som har en liten lysdiod i mitten och som blinkar med ett snabbt rött sken. Pirken hittar ni på Fiskehörnan i Storuman. Pirken finns i guld, silver och koppar.

En turiströding

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post77

En öring igen

FiskePosted by Kjell Lundqvist Fri, August 12, 2011 19:18:46

Så löd det mms som kom från Nyströms uppe i Örnvik. Nästan på samma ställe som tidigare mellan Paktesuolo och södra landet då högg det. Det var en fin öring på 1,5 kg som fastnat på kroken som agnats med en läcker löja från Bottenviken.

Simon fick stolt dra in fisken mot båten och ta upp den med håven. Trollingen skulle fortsätta ikväll, så vem vet, det kanske kommer ett mms till...

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post73

Äntligen, Äntligen!

FiskePosted by Kjell Lundqvist Mon, August 09, 2010 21:55:04

Hade precis lämnat Örnvik då det pep i min mobil. "Äntligen, Äntligen" stod det i MMS:et från Åsa och Tom. Bilden var en grann öring på 3.3 kg som dom dragit upp mellan Paktesuolo och Nissunasuolo.

Dom stora finns alltså där nere i Tjeggelvas djup. Hade riktigt gett upp hoppet efter gårdagens trolling och det sparsamma utslagen av fisk på ekolodet. Känns lite sorgset att inte fått vara med när spörullen började låta Bssssssssss... men får glädja mig över Åsa, Tom, Simon och Antons fångst. Det var faktiskt pojkarna som styrde båten och bestämde rutten.

Öringen högg på en löja som satts fast i ett jigghuvud. Denna satt i en Wiggler djupparavan som går ner till c:a 15-20 m. Härligt fiskat av våra grannar..

  • Comments(2)//blogg.tjeggelvas.se/#post65

Västerfjälls Trollingtävling

FiskePosted by Maria Sundqvist Wed, July 21, 2010 09:48:07
Lördagen den 17/7 var det dags igen för den årliga trollingtävlingen på Tjeggelvas.
Sjön är berömd för de stora krödingarna som finns där vilket föregående inlägg bevisar.
Dagen bjöd på fint väder för de 24 båtlag som startade. Vinden var svag förutom på eftermiddagen när en del rejäla vindbyar blåste upp. De var kortvariga som tur var.

Vid dagens slut hade 13 båtlag fått fisk. Vinnare blev Team Rengård från Arjeplog med en vacker öring på 8,6kg.
Första priset är 5000kr sen utgår pris till största Öring respektive Rödning.
Där efter lottas alla priser ut och prisbordet är fyllt av mycket fina priser.
Även de som inte fått någon fisk får pris och alla var nöjda och glada.

Undertecknad fiskade i Team Twins det enda damlaget för övrigt.
Vi placerade oss på nionde plats vilket vi var mycket nöjda med. Tyvärr var en av rödingarna en cm för kort annars hade vi klättrat rejält i prislistan.

Nåväl kan väl bara konstatera att man kan aldrig garantera att fisken ska vara på hugget. Vad man däremot kan garantera på Tjeggelvas är en underbar naturupplevelse. Fjällen med sina branta väggar som stupar ner i sjön,de blånande fjällen i fjärran ger en ett minne för livet.

Team Karlberg Rengård med sin vackra öring
på 8,6kg. Vilken vacker fisk 8,2kg
Team Rouddos plockar ihop fiskegrejor och andra pratar fiske.

Båtar i hamnen i Örnvik
Man behöver inte ha stora trollingbåtar för att delta.


The king av Örnvik Inge Ranqvist. Han skjutsar turister efter sjön och sköter om sin turistanläggning.

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post62

TV4-gäng fick drömfisk på Tjeggelvas

FiskePosted by Kjell Lundqvist Mon, July 19, 2010 22:04:14

Tisdagen den 13 juli 2010 kommer fiskeguide Anders Johansson med besättning från Sundsvall att minnas för livet. Mellan Paktesuolo och land högg det på c:a 15 meters djup och efter en 45 minuter lång drillning var Krödingen ombord på båten. Först borrade den ner sig för att senare avvakta innan den med full fart simmade förbi båten och drog ut 30-40 meter lina. Krödingen högg på en guld-blå VK-Flasher.

Alla som kommer upp till Örnvik och Tjeggelvas drömmer om att få denna Kröding. Fisken är en korsning mellan en svensk och canadensisk röding och sattes ut i Tjeggelvas på 1960-talet.

Jonas Prytz som varit färdledare för denna -Tjeggelvasexpedition- säger:
"Vi fick några helt fantastiska dagar på Tjeggelvas. Vädret var på vår sida under alla dagar utom sista dagens fiske som bjöd på blåst längst hela sjön från Västerfjäll. Vi hade två fullutrustade trollingbåtar och trollade hela dagar. Totalt landade vi ett 20 tal fiskar, både öringar och rödingar men kronan på verket var det monster på 7.5 kg som vi landade i båten på tisdagen efter 45 min hård drillning. Det var VK-Flasher och siklöja som det vinnande betet under de fyra dagarnas fiske. Vi återvänder mer än gärna till Örnvik och denna vackra del av Sveriges fjällvärld."

Anders Johansson med besättning visar stolt upp sin Kröding på 7.5 kg

Färdledare Jonas Prytz får provhålla monstret från Tjeggelvas

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post61

Röding matas med svamp

FiskePosted by Kjell Lundqvist Wed, April 21, 2010 09:09:19

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet testar nu att föda upp odlad röding på en blandning av svamp, musslor och skräpfisk, istället för fiskmjöl från överfiskade världshav. Svampen i fodret ska odlas fram i en pilotanläggning vid massafabriken i Säffle, berättar Lars Edebo, forskningschef på företaget Cewatech.

Det är kanske dags överge maggoten mot svamp....

Läs mer>>

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post50

Fiskekalendern för April

FiskePosted by Kjell Lundqvist Sat, March 27, 2010 00:28:06

Snart är det påsk och då ska rödingen nappa vare sig Fiskekalender säger så eller inte. Som nu ser så verkar fisket vara dåligt under påskhelgen. Tur är väl att prognosen brukar ha sina brister.

  • Comments(2)//blogg.tjeggelvas.se/#post42

Bikini Ice Fishing Team

FiskePosted by Kjell Lundqvist Tue, March 16, 2010 23:31:50

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post36

Fisken

FiskePosted by Tom Nyström Sun, March 14, 2010 17:37:31
Även lördagen gav en del fiskar fast väldigt blåsigt. Men även alla bra dagar har ett slut. Så tack för trevlig sällskap denna gång med god mat och dryck. Simon vill tillbaka. Om det blir lika mycket fisk återstår se.

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post35
Next »