Örnviks Stugblogg

Örnviks Stugblogg

Om bloggen

Denna blogg är skapad för Örnviks Stugförening. Här kan alla medlemmar skriva det mesta som händer uppe i Örnvik. Det kan vara om fisket, jakten, svampar, bär, naturen eller skoter- och båtfärderna. Det är bara fantasin som begränsar.

Karta>>

God fortsättning

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Wed, January 02, 2013 13:30:09
Vill bara meddela att solen finns kvar även i år här norr om polcirkeln. Vi fick idag en kort skymt av den på det nya årets andra dag! Några rödningar har även förpassats till frysen, så även sådana finns kvar i Tjeggelvas djup även detta år!

  • Comments(3)//blogg.tjeggelvas.se/#post83

Ingen is på Tjeggelvas

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Sat, December 15, 2012 13:48:27
Alla som tänkt sig en färd på Tjeggelvas i julhelgen kan ändra sina planer. Kärnisen är 4-5 cm och den senaste tidens snöande har tryckt upp en massa vatten på isen. Det är med andra ord ingen trevlig upplevelse att vara ute på denna issörja.

Det kan ändå vara mysigt uppleva de korta dagarna i Örnvik. Vinternaturen är fantastisk och tystnaden total. Småfåglarna kvittrar när dom äter ur talgbollarna och riporna skräms när dom flyger upp ur pulversnön. Lekatten gör spår i snön då den nyfiket undrar vad som händer kring husen.

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post82

Vinterns nya fiskemetod

FiskePosted by Kjell Lundqvist Mon, November 26, 2012 23:39:11
Nu kommer prognoser från SMHI om kallare väder. Det blir nog is på Tjeggelvas även detta år. Det blir nog något senare än tidigare år. Global warming är en realitet med varmare klimat och ökad nederbörd. Det är bara gilla läget.

Runt mitt huvud råder ett surr om vilka blänken och blinkar som skall gälla detta år. Jag har dock kommit på ett helt nytt sätt inför vinterns vinterfiske. Se filmen och njut....

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post81

Första snön i Örnvik

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Sun, September 30, 2012 09:32:46

Så var det dags för den första snön uppe i Tjeggelvas och dess omgivningar. Nog för att denna snö förmodligen kommer att smälta bort här i Örnvik innan vintern tar sitt fulla grepp över landskapet. Men de flingor som fallit på högre höjd kommer att ligga kvar och binda vatten, till dess vårsolen kommer och smälter flingorna.

Gott folk det är dags att serva skotrarna...  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post80

Örnvikshälsning

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Sat, August 04, 2012 11:30:46
God morgon! Här i Örnvik skiner solen, 10 grader och lite blåst men inga gäss iallafall. Alla uppe förrutom Tom. Tom har planer på att göra det klart med båtplatsen idag. Inte planerat längre än så, vi startar med frukost. Ha en bra dag. Hälsn. från fam. Nyström

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post79

Räven tar korv före röding

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Sun, April 15, 2012 09:36:50

Så var påsken 2012 över och kan sammanfattas med bra väder men blåsigt. Både påsken och veckan efter har varit kall förutom en dag. Under tisdagen kom 15 cm snö som följdes av blidväder och under onsdagen började det bli ordentligt blött på isarna. "Vårherre" ville dock annat och skickade tillbaks kylan som gjorde föret på isarna helt perfekt. Isarna är märkliga denna vinter. Tjärnisen är mycket tunn och ovanpå består isen av kristalliserad snö.

Under påskdagarna var det fullt i alla stugor och både stora och små har njutit av fiske, friluftsliv, lek och sol. Fiskelyckan har varit klart bättre denna påsk och fyllt allas frysboxor med mumsiga rödningar och en och annan öring.

Årets händelse skedde på Skarjah, en liten sjö ovanför Falehaure. Vi var där tillsammans med Grahns och under lunchen på sjön kom en räv spatserande på skoterspåret. Han upptäckte oss ganska sent och svängde av upp på en kulle för att passera oss. Han var dock mycket nyfiken på vilka vi var och när vi bjöd på Petterssons korv och rödning så kunde han inte motstå frestelsen. Han smög sakta och vaksamt ner mot oss, tog rödingen först men ångrade sig när han såg korven. Efter att ha mumsat i sig två stora korvbitar tog han rödningen med sig upp på kullen och åt upp den. En sak till kunde vi också konstatera och det var att pitepalten ratade räven helt och hållet.

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post78

Spätta - en ny bekantskap

FiskePosted by Kjell Lundqvist Sat, March 17, 2012 23:07:35
Kom till Örnvik direkt från Lycksele i går kväll och möttes av ett dundrande fyrverkeri av norrsken. Tyvärr försvann allt detta tillsammans med Modos vinst i fjärde kvartsfinalen så nu står det helt plötsligt 2-2 i matcher. Det är faktiskt lika långt från Lycksele hit upp som från Byske, 306 km.

På förmiddagen denna 17 mars snöade det ymnigt så vi (jag, Robban och Rosita) kom inte ut på isen förrän efter lunch.

Nu mina kära vänner ska ni få höra något fantastiskt. Av de 7 rödingar jag fick i em vid Snögubbeviken så fick jag 6 st på en "Spätta". Detta verkar vara årets pirk som har en liten lysdiod i mitten och som blinkar med ett snabbt rött sken. Pirken hittar ni på Fiskehörnan i Storuman. Pirken finns i guld, silver och koppar.

En turiströding

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post77

En ny vårvinter

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Thu, March 08, 2012 21:58:06
I Jävrebodarna finns en moder som är en av denna bloggs stora favorit. En av hennes söner är denna helg tillsammans med sin familj uppe i Örnvik för att inandas frisk luft och för att dra lite rödingar. Fiskelyckan har varit sådär men slutade på ett 20-tal tjggelvasrödingar i varierande storlek. Isen är dock inte den bästa så det gäller se sig för så man inte hamnar i flövattne. Det är ingen kärnis precis så borren skär snabbt genom den porösa isen.

Efter en dag ute på isen i blås och snö så är det skönt få en god middag med gott vin i goda vänners sällskap. Kvällen avslutas så med några omgångar av sällskapspelet Sequence. Tom verkar i spelets iver ha glömt att hans Summit 800 skar när vi kom tillbaks till stugan och står nu parkerad på släpen för transport till farbror skoterdoktorn. Nu är det snart läggdags för uppladdning inför morgondagens äventyr.

  • Comments(1)//blogg.tjeggelvas.se/#post76

Berget är stenhårt och nu osynligt

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Sun, August 21, 2011 01:57:25
Har idag stångats mot berget för att få se berget men berget lyssnar inte ens. Nu måste jag inse att aldrig få se berget igen bara en stor foderlada som står på fel plats, något som berget inte vill förstå... Det som sagts och gjorts kommer jag att glömma men det jag kände kommer alltid att finnas kvar..

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post75

Nytt förråd tar form

AllmäntPosted by Kjell Lundqvist Sun, August 14, 2011 11:00:53

Efter att förra veckan ha flyttat det gamla förrådet och planerat till grunden så kom järntrusten i att mäta, såga och spika upp denna helg för att sätta upp stommen till det nya förrådet.

Enligt arbetsledare Rosita går arbetet mycket bra och följer den tänkta tidsplanen. Just nu håller taket på att färdigställas och spikas. Hon meddelar även att ek saknas vid bygget. Tur att det finns mycken gran istället då...

Foto: Tom Nyström

Så har taket kommit på plats...

Foto: Rosita Sandberg

  • Comments(0)//blogg.tjeggelvas.se/#post74
Next »